Skip to main content

Psychosomatiek

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke klachten die worden veroorzaakt doordat je uit balans bent. Vaak heeft dat te maken met spanning of stress. Deze spanningsklachten kunnen worden veroorzaakt door bepaalde levensomstandigheden zoals een hoge werkdruk, een conflict, relationele problemen, verlies van een dierbare of dagelijks terugkerende irritaties en frustraties. Ook kan de manier waarop je tegen de situatie aankijkt of hoe je met problemen omgaat (copingstijl) meespelen in het ontstaan van klachten. Soms speelt ook de levensfase een rol, bij vrouwen bijvoorbeeld de menopauze, waarin er een hormonale verandering optreedt in de stressregulerende systemen in het lichaam.

Om welke klachten gaat het vaak?

Spanning kan zich uiten in het lichaam in de vorm van vermoeidheid, hoofdpijn, gespannen en pijnlijke spieren of ademhalingsklachten (hyperventilatie), soms kan dit gepaard gaan met concentratieverlies, prikkelbaarheid, piekeren, gejaagdheid of slaapproblemen.

Wat doet de psychosomatische oefentherapeut?

De psychosomatische oefentherapeut gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van de klachten. Tijdens de therapie leer je je stress-signalen te herkennen, beter naar je lichaam te luisteren en je te ontspannen, ook gedurende je werkzaamheden. Tegelijkertijd vinden er ondersteunende gesprekken plaats. Daarbij kun je denken aan goede informatie over alle aspecten van stress, inzichtgevende gesprekken, of gesprekken om irreële gedachten of een inefficiënte copingstijl op te sporen. Zo leer je beter om te gaan met stress, je energieniveau in balans te brengen en te houden en meer ontspannen in het leven te staan.