Skip to main content

Oefentherapie als ondersteuning bij de overgang

Vage rugklachten, vermoeidheid of spanning tijdens de menopauze?

Veel vrouwen zullen deze klachten herkennen en ze met lichte tegenzin accepteren: er verandert nu eenmaal van alles tijdens de overgang. Toch kun je er zelf veel aan doen en deze levensfase gebruiken om sterker te worden zowel lichamelijk als mentaal.

Lichamelijk sterker

Tijdens de menopauze heeft het bekken de neiging wat slapper te worden. Dit gaat gepaard met het verslappen van het onderste deel van de buikspieren en vaak ook van de bekkenbodemspieren. Hierdoor wordt de belastbaarheid van de rug en het bekken minder en ontstaan er vaak wat lichte rugklachten, vermoeidheid en soms lichte incontinentie. De oefentherapeut kan je begeleiden bij het sterker maken van het bekken en de onderrug. Veilige en rustige buikspieroefeningen vooral voor het onderste gedeelte van de buikspieren in combinatie met het ontwikkelen van een goede lichaamshouding zorgen ervoor dat je je sterker en energieker voelt. Ook leer je de bekkenbodemspieren goed te ontspannen en vervolgens te versterken, zo voorkom of verhelp je incontinentie.

Mentaal sterker

Ook in de manier van met spanning omgaan verandert er veel in het lichaam. Vóór de menopauze hebben vrouwen twee regelsystemen om spanning te verwerken – via adrenaline en via oestrogenen. Door de afname van oestrogenen tijdens de overgang blijft alleen het adrenaline regelsysteem over. Dit vereist enige aanpassing van vrouwen. De oefentherapeut helpt je bij het beter leren ontspannen en goed ademen, maar ook om beter naar je lichaam te leren luisteren en je grenzen eerder te voelen en te bewaken.

Krachtig en gezond door de overgang

In samenwerking met MIX-diëtisten heeft Origo Oefentherapeuten een programma ontwikkeld van 8 weken:
Krachtig en gezond door de overgang. Bewuster eten gericht op deze levensfase, het sterk maken van bekken(bodem) en onderrug en meer ontspannen in het leven leren staan.
Download hieronder de folder met alle informatie en de inhoud van het programma.