Skip to main content

Rug- en bekkenklachten rondom de zwangerschap

Veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van een vrouw. De lichaamshouding verandert, waardoor er een aanpassing van de spieren en gewrichten van het bekken en de wervelkolom wordt gevraagd . Hormonaal wordt het bekken wat beweeglijker, wat normaal en ook functioneel is als voorbereiding op de bevalling. Deze combinatie kan soms overbelastingsklachten veroorzaken in het bekken of de onderrug.

Behandeling van rug- en bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap

Na een grondig onderzoek van de beweeglijkheid en stabiliteit van het bekken en de wervelkolom, wordt er tijdens de therapie vooral gewerkt aan het bewustworden van de spieren die het bekken stabiel houden, het leren inschakelen van deze spieren en het toepassen hiervan tijdens de dagelijkse bewegingen. Ook de controle over de bekkenbodemspieren wordt geoefend. Er worden leefregels en adviezen meegegeven over de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Deskundigheid

We hebben onze nascholing in rug- en bekkenproblematiek gevolgd bij het Spine and Joint Centre aan de Erasmus Universiteit en bij Cecile Röst